ΣΤΑ ΤΕΛΗ Δεκεμβρίου του 2017, σε έναν από τους πλέον εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους της ιρανικής πρωτεύουσας, την οδό Ενγκελάμπ, συνέβη το ακόλουθο περιστατικό. Μια γυναίκα τριάντα περίπου ετών, με φαρδύ παντελόνι και σκούρο πουλόβερ, κρέμασε σε ένα κομμάτι ξύλου το άσπρο σάλι που χρησιμοποιούσε ως μαντίλα και ανεβαίνοντας σε ένα βάθρο άρχισε να το κουνάει σαν λευκή σημαία.
Το νόημα της πρωτοβουλίας της ήταν: «Το σώμα είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω». Με την πράξη της η γυναίκα αυτή αψήφησε τον ενδυματολογικό κώδικα που επέβαλε η Ισλαμική Επανάσταση υποχρεώνοντας τις γυναίκες να καλύπτουν το σώμα τους με το απεχθές τσαντόρ. Οι φήμες λένε πως με πεντακόσια δολάρια οι Αρχές εξαγοράζουν μια φτωχή φαμίλια, ώστε όλες οι γυναίκες της οικογένειας να φορούν το ράσο και τη μακριά μαντίλα που τις εξαφανίζει από προσώπου γης μετατρέποντάς τες σε σκιές.
Αξίζει να αναφερθεί το όνομα αυτής της γυναίκας: Βιντά Μοβαχεντί. Συνελήφθη από έναν αστυνομικό με πολιτικά –έναν από τους εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην ιρανική πρωτεύουσα– και κατέληξε στα κρατητήρια μαζί με τη μόλις είκοσι μηνών κορούλα της. Μια δημοσιογράφος πρόλαβε και την φιλμάρισε ενόσω στεκόταν στο βάθρο ανεμίζοντας τη μαντίλα και την ανάρτησε στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η Βιντά Μοβαχεντί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη «το κορίτσι της οδού Ενγκελάμπ». Μια φιγούρα αρχετυπική, ένα άγαλμα που ζωντάνεψε.
Η πρωτοβουλία της βρήκε πολλές μιμήτριες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από Ιρανές που πόζαραν σιωπηλές έχοντας τις μαντίλες τους κρεμασμένες σε κλαδιά ως ένδειξη αλληλεγγύης. Το αποκορύφωμα του παλιρροϊκού κύματος ήταν τον Φεβρουάριο του 2018, όταν τριάντα γυναίκες –ανάμεσά τους και η κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Ραφσατζανί– συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έβγαλαν τη μαντίλα τους σε δημόσιο χώρο διαμαρτυρόμενες για τον αναχρονιστικό νόμο.
Το θεοκρατικό καθεστώς αντέδρασε μέσω της ελεγχόμενης από αυτό Δικαιοσύνης. Το ειδικό δικαστήριο για θέματα κοινωνικής διαφθοράς όρισε ως εγγύηση το ποσό των ενενήντα χιλιάδων ευρώ για να αφεθεί ελεύθερη μια Ιρανή που αψήφησε τον νόμο. Θέλοντας να ανακόψει το ρεύμα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή διετούς φυλάκισης σε μια ακόμα Ιρανή, με τον εισαγγελέα να δηλώνει πως με την πράξη της ενθάρρυνε την εξαχρείωση των γυναικών. Ήταν φανερό πως αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση, θα άρχιζαν να τις λιθοβολούν.
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα γινόταν κάτι τέτοιο. Φανατικοί είχαν ρίξει οξύ σε γυναίκες που δεν ήταν «ευπρεπώς ενδεδυμένες», ενώ γυναικείες περίπολοι έδερναν στον δρόμο όσες έβλεπαν με χαλαρωμένη τη μαντίλα. Ο μετριοπαθής αγιατολάχ Μονταζερί, που διαφώνησε όχι μονάχα με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών αλλά και με τις εκτελέσεις αντιφρονούντων, καθώς και με τον απολυταρχικό ρόλο του Οδηγού της Επανάστασης, καταδικάστηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρέμεινε έγκλειστος μέχρι τον θάνατό του.
Επικίνδυνοι συγγραφείς, σελ. 316-317
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου